7/15/2013

”Det finns inga illegala människor”

Foto: Patrick Persson
LUND.På söndagen startade Asylstafetten för en humanare asylpolitik sin vandring från Malmö.
Framåt kvällen nådde de cirka 200 deltagarna Stortorget i Lund.
– Detta är bland det största som hänt i asyldebatten i Sverige. Vi har jobbat många månader för det här, säger Masoud Zahet från Aghanistan.
Syftet med den långa vandringen mot Stockholm är att skapa uppmärksamhet kring flyktingars och papperslösas situation i Sverige.
Lund var stafettens första anhalt längs de sextio milen marchväg, till fots mot huvudstaden.
Manifestationen tog sig fram i lugnt takt längs Gamla Lundavägen under eftermiddagen. Talkörer på temat "Det finns inga illegala människor" nådde djupt in i villakvarteren längs vägen.
– Vi har olika kultur - ni som bor här och vi som kommer hit. Men vi kan fixa det. Vi kan bygga på det goda och ta bort det dåliga. Det är ju det som är integration, säger Alireza Ahmadi, från Afghanistan som varit fem månader i Sverige.
Intiativtagaren till asylstafetten, Ali Ahmadi, kommer också från Afghanistan och levt länge som gömd i Sverige.
Han betonar att tanken med stafetten är att människor som sympatiserar med flyktingarnas sak ska kunna sluta upp längs vägen.
Han efterlyser också personer med lokal förankring som kan fungera som ambassadörer och arrangera kulturevenemang i samband med manifestationerna.
Ali Ahmadi, som ska gå hela vägen till Stockholm, säger sig inte skrämmas av den långa vandringen.
– På min resa till Sverige gick jag i månader genom Europa, och då hade jag inte ens mat eller trygg sovplats, säger Ali Ahmadi.
Han beskriver tiden i Sverige som en fortsatt kamp för livet, efter en lång och svår väg hit.
– Jag kommer från Ghazni, en liten stad i Afghanistan. För folkgruppen hazarer, som jag tillhör, innebär vår religion, vårt språk och vårt utseende stora problem. Vi förföljs vart vi än kommer. Därför flydde jag, berättar han.
Asylstafettens passerar på sin väg norrut bland annat Ljungby, Värnamo, Jönköping, Gränna, Linköping, Norrköping och Södertälje.

Framme i Stockholm beräknas deltagarna vara den 16 augusti. Hur många som då är kvar av de som utgick från Malmö på söndagen är ien öppen fråga.
– De som vill och orkar kommer att vara det. Och jag tror många sluter upp längs vägen. Vi vill skapa kontakt med människor ute i verkligheten och inte bara som i tv, säger Alireza Ahmadi.
Planen är att de deltagande längs vägen ska sprida sina berättelser, som personliga vittnesmål om bristande respekt för barns och papperslösas rättigheter i europeisk och svensk asylpolitik.
Samtal med människor om hur ett samhälle där Sverige blir en fristad för människor som söker skydd från krig och förföljelse kan byggas ingår också i planerna.
De deltagandes berättelser längs vägen mynnar ut i en kritik av bristen på respekt för de mänskliga rättigheterna och för principen om barnets bästa - och i ett krav på ökad flyktingmottagning.
Dublinförordningen, som innebär att asylansökan prövas i det första europeiska ankomstlandet, kritiseras hårt.
– Det finns inga illegala människor, bara dåliga regler, säger Alireza Ahmadi och pekar på en banderoll bakom sig.
I Lund avslutades dagsetappen, efter tal och uppträdande på Stortorget av dansgruppen Amor Latino, med vegansk mat och visning på Folkets bio av film kopplad till flyktingpolitik.
På måndagen fortsätter Asylstafetten norrut mot Landskrona och på tisdag kommer man till Helsingborg.

7/04/2013

Gemensamt uttalande från "Shahmama- och Salsal Riksförbund" i Sverige och "Människorättsorganisations nyhetskälla" i Afghanistan



I söndags den 30 juni 2013 vid 7 tiden på eftermiddagen tog sig en självmordsbombare in till Hazara folks hemtrakten "Hazara Town" och sprängde sig i det tätt befolkat området, "Balkhi chawk". I attentaten omkom 30 människor, varav 9 kvinnor och 6 barn, och skadades ytterligare 70 människor.

Under senaste årtiondet har i en lång rad våldsdåd riktade mot Hazara minoriteten i Quetta Pakistan krävts cirka tusen oskyldiga människors liv. Sedan mitten av januari 2013 dödats över 300 och skadats 400 människor i flera massiva självmordsattacker.

De desperata Hazarerna lever under belägring och inte vågar gå ut att handla mat eller ta sig till arbete. De jagas på deras hemort och arbetsplatser, stoppas på vägarna mellan hem och jobb över hela Baluchistan, identifieras med ansiktsutseende och blir mordade.

Pakistans regeringen visar sig inte vara intresserad av att tillhandahålla säkerheten för Hazara minoritet. Enligt fristående jurnalisters och människorättsaktivisters undersökningar anses attackerna vara en etniskrensning, även själva staten misstänks vara inblandad.

Trotts Hazarernas protester runt om i hela världen har den här historiska verkligheten ignorerats av omvärlden inklusiv FN.

Logos Shahmama- och Salsal Riksförbund" i Sverige och
 "Människorättsorganisations nyhetskälla" i Afghanistan
Hazara folk har bott sedan Pakistan bildades och lett till en hel del av landets sociala och ekonomiska utvecklingar.

Avseende attackerna mot civilbefolkning konstaterar "Shahmama- och Salsal Riksförbund" i Sverige tillsammans med "Människorättsorganisations nyhetskälla" i Afghanistan det brutala folkmordet på Hazara minoritet i Quetta Pakistan som ett allvarligt brott mot Genève konvension om människliga rättigheter och kräver omgående stopp på det.


- Eftersom Sverige har undertecknat FN:s deklaration om allmänna mänskliga rättigheter bör landet genom politisk handling sätta press på Pakistan att stoppa förföljelsen av Hazara minoritet.

- Genom detta uttalande begärs FN, som enligt sin egn deklaration om mänskliga rättigheter har tillsynsansvar på staternas agerande mot folk, att uppmana Pakistan att skydda Hazara minoriteten i landet.

- Vi ber också nationella- och internationella nyhetskanaler att belysa det hemska situationen för Hazara minoriteten i Quetta Pakistan.


Med vänliga hälsningar
Shahmama- och Salsal Riksförbund" i Sverige och "Människorättsorganisations nyhetskälla" i Afghanistan