7/15/2013

”Det finns inga illegala människor”

Foto: Patrick Persson
LUND.På söndagen startade Asylstafetten för en humanare asylpolitik sin vandring från Malmö.
Framåt kvällen nådde de cirka 200 deltagarna Stortorget i Lund.
– Detta är bland det största som hänt i asyldebatten i Sverige. Vi har jobbat många månader för det här, säger Masoud Zahet från Aghanistan.
Syftet med den långa vandringen mot Stockholm är att skapa uppmärksamhet kring flyktingars och papperslösas situation i Sverige.
Lund var stafettens första anhalt längs de sextio milen marchväg, till fots mot huvudstaden.
Manifestationen tog sig fram i lugnt takt längs Gamla Lundavägen under eftermiddagen. Talkörer på temat "Det finns inga illegala människor" nådde djupt in i villakvarteren längs vägen.
– Vi har olika kultur - ni som bor här och vi som kommer hit. Men vi kan fixa det. Vi kan bygga på det goda och ta bort det dåliga. Det är ju det som är integration, säger Alireza Ahmadi, från Afghanistan som varit fem månader i Sverige.
Intiativtagaren till asylstafetten, Ali Ahmadi, kommer också från Afghanistan och levt länge som gömd i Sverige.
Han betonar att tanken med stafetten är att människor som sympatiserar med flyktingarnas sak ska kunna sluta upp längs vägen.
Han efterlyser också personer med lokal förankring som kan fungera som ambassadörer och arrangera kulturevenemang i samband med manifestationerna.
Ali Ahmadi, som ska gå hela vägen till Stockholm, säger sig inte skrämmas av den långa vandringen.
– På min resa till Sverige gick jag i månader genom Europa, och då hade jag inte ens mat eller trygg sovplats, säger Ali Ahmadi.
Han beskriver tiden i Sverige som en fortsatt kamp för livet, efter en lång och svår väg hit.
– Jag kommer från Ghazni, en liten stad i Afghanistan. För folkgruppen hazarer, som jag tillhör, innebär vår religion, vårt språk och vårt utseende stora problem. Vi förföljs vart vi än kommer. Därför flydde jag, berättar han.
Asylstafettens passerar på sin väg norrut bland annat Ljungby, Värnamo, Jönköping, Gränna, Linköping, Norrköping och Södertälje.

Framme i Stockholm beräknas deltagarna vara den 16 augusti. Hur många som då är kvar av de som utgick från Malmö på söndagen är ien öppen fråga.
– De som vill och orkar kommer att vara det. Och jag tror många sluter upp längs vägen. Vi vill skapa kontakt med människor ute i verkligheten och inte bara som i tv, säger Alireza Ahmadi.
Planen är att de deltagande längs vägen ska sprida sina berättelser, som personliga vittnesmål om bristande respekt för barns och papperslösas rättigheter i europeisk och svensk asylpolitik.
Samtal med människor om hur ett samhälle där Sverige blir en fristad för människor som söker skydd från krig och förföljelse kan byggas ingår också i planerna.
De deltagandes berättelser längs vägen mynnar ut i en kritik av bristen på respekt för de mänskliga rättigheterna och för principen om barnets bästa - och i ett krav på ökad flyktingmottagning.
Dublinförordningen, som innebär att asylansökan prövas i det första europeiska ankomstlandet, kritiseras hårt.
– Det finns inga illegala människor, bara dåliga regler, säger Alireza Ahmadi och pekar på en banderoll bakom sig.
I Lund avslutades dagsetappen, efter tal och uppträdande på Stortorget av dansgruppen Amor Latino, med vegansk mat och visning på Folkets bio av film kopplad till flyktingpolitik.
På måndagen fortsätter Asylstafetten norrut mot Landskrona och på tisdag kommer man till Helsingborg.

No comments:

Post a Comment